Vad tänker du på när du hör ordet Bank ID? För många är det en app på din telefon som du använder dig av när du ska skriva under och legitimera dig på många sidor online. ID står för identifikation. Du måste kunna identifiera att du är den du säger att du är. Om ditt körkort är ett sätt för dig att identifiera dig i vardagliga livet, är Bank ID det digitala alternativet. Nedan kommer information om vad Bank ID och Mobilt Bank ID är samt vilka olika hemsidor som har bytt från lösenord till bmBank ID.

 

Bank ID

Denna tjänst lanserades år 2003. Tanken var att man skulle kunna legitimera sig online på samma sätt som om du legitimerar dig på fysiska ställen. Från allra första början, användes Bank ID bara av bankerna, och på den tiden var det Bank ID på fil som gällde. För de som inte vet vad Bank ID är, innebär det att man laddade ner en fil till datorn, där man fick legitimera sig med ett egenvalt lösenord och sitt personnummer.

Mobilt Bank ID

Denna tjänst kom några år efter som ett tilläggsval för att kunna logga in på banken. Allt du behöver är ditt personnummer, appen nedladdad till din telefon och en egenvald fyrsiffrig kod som fungerar som lösenord. Sedan kan du legitimera dig på banken och andra tjänster som använder sig av bmBank ID.

Hur du skaffar Bank ID i Sverige

För att kunna skaffa Bank ID måste du vara minst 18 år, du måste vara svensk medborgare och inneha ett svenskt personnummer. Du skaffar Bank ID genom att antingen gå till din närmaste bank och få hjälp med det, eller så kan du gå in på din internetbank och skaffa det där i stället.

Hemsidor som använder sig av Bank ID

Förutom banker är det många andra hemsidor som har börjat använda sig utav Bank ID, för att det ska vara lättare att legitimera sig. Bland annat nätcasinon har börjat med BankID verifikation, spelföretag såsom folkspel har även de börjat med Bank ID. Vårdguiden och försäkringskassan har också gått över till Bank ID för att göra det lättare för sina kunder.

För och nackdelar med Bank ID

Bank ID skaffades för att folket lättare skulle kunna använda bankens tjänster. Det ansågs plötsligt att folket inte skulle behöva hålla reda på olika teknikprylar och lösenord för att logga in och majoriteten av befolkningen äger en smartphone idag. Vad är då fördelarna med Bank / Mobilt Bank ID? Man kan enkelt och smidigt komma åt sin bank, doktor, försäkringshandlingar var man är befinner sig och man behöver inte bära runt på en bankdosa och oroa sig för att någon ska ta den. Det enda du behöver är din telefon och appen.

Nackdelarna med att ha bmBank ID är betydligt färre än fördelarna. En nackdel är att du inte alltid kan använda den, då det är en app, behöver den underhåll emellanåt. Buggar kan förekomma och krångel med exempelvis internet kan uppstå. Hackare kan även hacka sig in i ditt Mobila Bank ID för att få tillgång till din bank och dina personliga handlingar.