Begreppet fintech är en förkortning av Financial Technology och det innefattar nya uppfinningar för att underlätta inom bank- och finansvärlden. Det handlar ofta om att utveckla nya appar till smartphones som till exempel bank-ID, Swish och enskilda bankers appar. Fintech används för att hitta en mjukvarulösning för ett behov eller ett problem. En del innovationer märker vi som konsumenter och kunder av, men långt ifrån alla. Det handlar också om säkerhet och kryptering för att transaktioner ska bli så säkra och smidiga som möjligt, och bli ännu svårare att hacka. Inte bara själva appen är fintech. Bakom appen står diverse program som hanterar transaktioner, register och allt annat som behövs för att appen i sig ska fungera till tjänsten.
Från och med januari i år, 2018, började det europeiska betalningsdirektivet PSD2 att gälla. Det innebär att bankerna inte längre har monopol på ett antal av deras betaltjänster. Detta kan vara bra för konsumenten då avsaknad av ett monopol kan sänka priserna på tjänsterna.
Förr valde man en bank och höll sig till den som en trogen kund. Man accepterade bankens tjänster och utbud och använde vad man hade nytta av, och man samlade alla sina olika behov hos en och samma aktör. Idag är det, särskilt med hjälp av mobilt bank-ID busenkelt att ha flera olika aktörer. Lönen till en bank, de månatliga fakturorna via autogiro ifrån samma konto och bank och ett pensionssparande i en annan bank. Värdepappren har man kanske i en tredje bank och man har olika försäkringsbolag till hunden och bilen. Behöver man information om de tjänster man utnyttjar kan man logga in dygnet runt och läsa. Man behöver inte längre hålla sig till bankens öppettider och ta en kölapp, man behöver inte ens resa sig ur soffan. Tack vare all fintech omkring oss kan vi ofta göra våra ärenden när vi är på språng, sitter på tåget till eller från arbetet eller väntar på att ungarna ska komma ut från fotbollsträningens omklädningsrum. Vi sparar tid helt enkelt.
Vi använder oss av fintech när vi shoppar online. Vi köper av ett företag och betalar ofta via ett annat. Företaget som behandlar betalningen erbjuder ofta delbetalningar och det är också de som tar kreditrisken istället för den e-handelsbutik man har handlat ifrån. För e-butiken innebär detta att de oavsett vad som händer får pengar för sina varor även om kunden inte betalar, och betalföretaget tar smällen.
Med den här typen av nya tjänster har det också tillkommit att personuppgifter sprids mycket mer än förr. När man har identifierat sig med bank-ID kan tjänsten hämta uppgifter från banker, kreditkortsföretag, försäkringsbolag och mycket mer. Det har också blivit lite svårare att upptäcka illegala verksamheter eftersom det inte längre bara är de stora kända aktörerna inom finans, utan även mindre och för många okända företag. Något annat som kan vara en nackdel för konsumenten är att betalappen Swish räknas som kontant betalning. Det innebär att om man beställer något med Swish och varan inte kommer så har banken inget ansvar över leveranssäkerheten. Hade man betalat med kort istället så hade banken kunnat återbetala summan för de uteblivna varorna.