Bankerna har under de senaste åren använt sig av fintech för att lösa sina eventuella problem de har. Då allt har blivit digitalt de senaste åren, är det inte konstigt att bankerna följer detta spår. Förr fick man gå till banken och betala sina räkningar med sedelpengar alternativt skicka pengarna med brev på posten. För oss som är födda på 1990- och 2000-talet, kan detta sätt att betala verka väldigt främmande och konstigt. Då bankerna har tagit hjälp av tekniken för att kunna bli digitalt, har det utkommit en del applikationer (Appar) till din mobil på senaste tiden. Några exempel på appar och vilka banker som har det kommer presenteras nedan.

Swedbank, Nordea och SEB

Alla dessa tre banker har genom åren etablerat både internetbank och en egen app som gör att du kan hålla koll på din ekonomi var du än är i världen. Du kan också betala dina räkningar och flytta dina pengar mellan konton och banker, även om du inte har tillgång till dator. Det man ska tänka på är att om du skickar mellan konton på samma bank, får du dem omgående. Skickar du däremot pengar mellan exempelvis Swedbank och Nordea Kan det ta några dagar innan pengarna kommer fram. Då detta är en bra lösning för många, ställer det tyvärr till det för många äldre som inte har varken dator eller mobil. Flera stora banker har heller inte sedelhantering utan denna sker med hjälp utav en bankomat. Det finns äldre som har löst detta genom att ha en internetbank och låter någon släkting ta hand om betalningen istället.

Swisch

Denna app är relativt ny, då den utkom för några år sedan. Det är en app som bankerna tog hjälp av eftersom man ville hitta ett snabbare sätt att skicka pengar från mobilerna utan att vara inloggad på bankens internetbank. Pengarna skickas till mobilerna genom att man har registrerat sitt mobilnummer till sitt bankkonto. Pengarna skickas inom en minut och man slipper då logga in på bankappen för att överföra pengarna.

Bank ID

Detta är ytterligare en app som hjälper bland annat bankerna. när de första internetbankerna började komma ut på marknaden, behöver man lösenord alternativt en bankdosa för att kunna logga in. bankdosan blev efter några år mindre och lättare att hantera, men det kan ha ställt till med problem ändå. Detta kan ha blivit jobbigt för människor eftersom man kan glömma sina lösenord och många kanske också tappade bort denna och fick springa till banken och skaffa ny dosa ofta. Det behövdes därför fler alternativ för att folket skulle kunna betala sina räkningar.

Bank ID fungerar som så att man laddar ner appen till sin mobil och sedan väljer man en fyrsiffrig kod som är lätt att komma ihåg. Med hjälp av den, kan man logga in på internetbanken och på bankappen.

Dessa appar är ett tydligt tecken på att bankerna har utvecklats med tiden. Vi har gått från att bankerna tillhandahöll sedlar på banken, till att de idag inte får ha sedlar där, på grund av stöldrisker. Allt sker online med sina för och nackdelar och vem hur det kommer att se ut i framtiden.